barnresan

Gravid vecka 24

Veckobyte runt hörnet – så hur har de senaste dagarna varit då?

Vecka 24.

Det känns att det är trångt där inne i magen! I fredags skulle vi gå ut och äta och fira en vän som fyllt 30 (hurra!) och tyvärr hade jag lätt halsbränna halva dagen och kände mig som en ballong. Jag hade så gärna tagit en dessert men tänkte att det bara skulle bli värre. Den där känslan av att jag blir svullen känner jag igen från tidigt i graviditeten. Försöker fortfarande få till det där med mindre och fler måltider men har svårt att hitta rätt mellis för mig.
Ändå mår jag ju superbra, det här är bara smågrejer och de förändringar jag känner. Födelsedagstjejen visade oss bilder på hennes mage en månad innan deras dotter kom och en vecka innan och om det känns trångt nu så kanske jag bara ska återkomma om det om sisådär två månader ?
Samtidigt som det är en stor omställning att kroppen förändras så mycket och så fort så slås jag ofta av hur fascinerande att en livs levande person växer och blir till!

Något jag också tänkt på är att jag håller mig så frisk (peppar, peppar!). En klassiker är att jag blir sjuk när jag flyger när det är så mycket människor och baciller men jag klarade mig! Hoppas det håller i sig.

Så här kan bebisen se ut i vecka 24 (23+0 – 23+6).

Barnet!

Barnet är ca 28 cm långt mellan huvud och fot och väger ca 565 gram i början av veckan och 665 gram vid veckans slut. Lungorna fortsätter sin utveckling och luftvägarna håller på att ta form. Lungorna är det organ som tar längst tid på sig att bli färdigt och än dröjer det ganska länge innan de är helt utvecklade. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Barnets immunförsvar har börjat bildas i form av vita blodkroppar som bekämpar infektioner och får även ta del av mammans antikroppar via moderkakan.

Mamman!

Det är vanligt att ha väldigt livliga drömmar under graviditeten. Nu börjar ofta nya gravidsymptom visa sig, vissa kanske mindre trevliga än andra. Fötterna svullnar, en besvärande halsbränna stör efter maten, bristningar uppstår, magen blir trög och bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut. Använd stödstrumpor och ha benen i högläge när det är möjligt. Undvik stark mat och ät inte för stora portioner. Drick mycket vatten, ät fiberrik mat och håll igång och rör på dig. 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats