barnresan

Gravid vecka 22

Tisdag – och här kommer sammanfattningen av veckan som varit innan vi går vidare till nästa!

Vecka 22.

Jag fortsätter att må bra! En natt vaknade jag och hade lite värk vid ländryggen på sidorna och fram på sidorna. Jag försökte massera lite och efter någon timme släppte det äntligen.  Kanske var det för att bäckenet börjar bli mer rörligt! Det gjorde däremot att sömnen blev lite rubbad och jag var supertrött den dagen. Ser fram emot det där hormonet som gör att man är pigg trots att man sover dåligt när bebisen kommer? Eller så är det bara för att man kommer ha världens gulligaste person att vara vaken ihop med!
Den där lilla personen kickar för fullt där inne och ibland är det riktigt så jag rycker till. Om blivande baby papa är i närheten så säger jag till direkt så att han ska hinna känna; jag får ju ändå känna från insidan. Nu kan jag också uppleva ett fladder; när bebisen rör sig på något sätt. Tidigare har det bara varit små buffar.
Gällande vikten så kan det pendla lite men jag har ungefär gått upp totalt 5,5 kg hittills.

I vecka 22  (21+0 – 21+6) börjar bebisen se ut som ett nyfött barn i mycket liten form. Ganska långsmal – ungefär hälften så lång som hen beräknas vara vid födseln och väger ca en tiondel av den förväntade födelsevikten!

Barnet!

Barnet är nu ca 26 cm långt och väger ca 370 gram i början av veckan och 450 gram vid veckans slut. Barnet växlar mellan att vara vaken och sova och har redan en egen dygnsrytm. När du vilar är barnet kanske som mest aktivt medan det vaggas till sömns när du håller igång. Den del av hjärnan hos barnet som tillverkar hjärnceller utvecklas mycket under den här tiden.
Njurarna är nu tillräckligt utvecklade för att kunna ta över produktionen av fostervatten, som tidigare sköttes av moderkakan. 
De klarar också av att ta hand om en del avfallsprodukter, men den största delen går via moderkakan till mammans reningssystem.

Mamman!

Vid den här tiden i graviditeten har illamåendet oftast avtagit, magen syns men har inte hunnit bli så stor att det begränsar dig i vardagen. Kanske svettas du lite mer än vanligt på grund av den extra blodmängden i kroppen och de extra kilon du bär på. Graviditetshormonerna kan få tandköttet att svullna och det är viktigt att sköta tandhygienen noga. Även fräknar, födelsemärken och vårtgårdarna kan påverkas. Du bör undvika stark sol.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats