barnresan

Bananbröd!

I söndags när jag hade hela dagen fri och ägde min tid (som min svärmor brukar säga) så bakade jag det här bananbrödet; både vackert och gott!

Jag blev så sugen när jag läste om det hos Josefin Dahlberg som i sin tur hittat receptet hos Anja Forsnor. Det här brödet passar lika bra till frukost som till fikabröd eller när en bara blir sugen på något gottigt (vilket jag väldigt ofta är) men inte vill sätta tänderna i en bakelse.

För att göra brödet så allergivänligt som möjligt använde jag bovetemjöl (och för att jag inte hade kokosmjöl hemma). Jag tog inte valnötter som topping utan satte pumpakärnor i smeten istället. Jag trodde nämligen att valnötterna skulle ner i smeten, så kärnorna skulle egentligen strösslats på just innan gräddning. Så kan det bli när en inte läser hela receptet direkt men det blev i alla fall jättebra! Oftast om en vill byta ut nötter brukar det gå finfint att sätta fröer och sådant istället. Kokosflingor skulle nog också göra sig bra ihop med bananerna.

Bananbröd

4 ekologiska ägg
3 mogna bananer + 1 banan till dekor (kan uteslutas)
6-8 urkärnade färska dadlar
2 1/2 dl hasselnötsmjöl, mandelmjöl eller kokosmjöl
2 dl riven kokos
3 msk smält kallpressad kokosolja
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
En nypa flingsalt
5 valnötter

  1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Mixa bananer och dadlar i en skål.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom valnötterna, och blanda väl.
  3. Klä en sockerkaksform med bakplåtspapper och häll ner smeten.
  4. Skiva en banan på längden och lägg ovanpå smeten. Strössla över valnötter för en tjusig touch.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 45-50 minuter; tills brödet har en gyllenbrun färg. Det ska vara mjukt, men inte kladdigt, i mitten. Låt brödet svalna lite innan servering!
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats