Header Image

barnresan

Hej! Mars 2018: vår första IVF-behandling. Maj 2019: efter vårt tredje embryo transfer föddes vårt första barn. Juni 2020: vårt andra barn föds utan IVF-behandling! IVF-tankar, bebistid och småbarnsår! Och allt jag tycker är kul och som kretsar runt det här med kids: aktiviteter, böcker, inredning, kläder & leksaker. Kontakt: [email protected] Instagram: barnresan.se

Gravid vecka 26

Publicerad,

I morgon går vi vidare till vecka 27 och här kommer sammanfattningen av veckan som gått!

Vecka 26.

Från att jag knappt tänkt på fosterrörelser så har jag verkligen börjat göra det efter senaste besöket hos barnmorskan. Man ska nämligen känna bebisen varje dag från den här tiden och det är lätt att bli orolig och tveka inför vad som är ”normalt” och inte. I söndags var t ex bebisen inte alls särskilt aktiv förrän på kvällen och vissa dagar är det sparkar och vissa dagar mer rörelser.

”Minskade fosterrörelser” räknas som 10 rörelser och mindre på 2 timmar i vecka 28. Just nu känner jag inte alltid så mycket mer än så men vi är ju inte där ännu och det händer mycket på någon vecka.

Eftersom jag blev sjuk har jag sovit ännu sämre än tidigare och det tar längre tid att bli frisk när man inte får ta alla mediciner till hjälp!

Bebisen i vecka 26 (25+0 -25+6).

?

Barnet!

Barnet är ca 31 cm långt mellan huvud och fot och väger ca 810 gram i början av veckan och 930 gram vid veckans slut. Barnet kan andas in och ut och tränar genom att fylla lungorna med fostervatten. Ögonen är färdigbildade men ögonfärgen är det som blir färdigt sist och det kan ta upp till ett halvår efter födseln innan man helt säkert kan säga vilken ögonfärg barnet har. Balansorganen har utvecklats och barnet vet nu vad som är upp och ner. Vid ljud reagerar barnet med högre puls.

Mamman!

Kroppen börjar nu lagra fettvävnad runt höfterna och brösten blir större. Magen växer rejält och vissa kan få hudbristningar, som sannolikt beror på hormoner. Blodcirkulationen tar hand om den ökade mängden vätska som finns i kroppen vilket gör att hjärtat och njurarna arbetar extra hårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *