barnresan

Gravid vecka 25

Dags för en sammanfattning av veckan som passerat!

Vecka 25.

Det har blivit bättre med sömnen men fortfarande vaknar jag många nätter och känner mig därför sällan utvilad! Att när bebisen kommer inte få sova hela nätter känns som något helt annat; då kan man (förhoppningsvis) sova ikapp under dagen eller när den andra kommer hem. Planen just nu är att båda kommer vara hemma en del i början och senare kommer vi dela upp föräldraledigheten.
Jag har denna vecka haft lite senadrag i vaderna vilket kan vara vanligt nu så jag ska börja använda mina stödstrumpor så kanske det blir bättre.
När det kommer till cravings har jag inte haft några konstiga grejer utan mer att jag fått avsmak för vissa saker jag i vanliga fall tycker är jättegott. Däremot älskar jag frysta röda vindruvor! Det blir lite som isglass och det snacksar jag loss på nästan dagligen. Fruktsallad kan jag också längta efter även om det inte blir att vi gör det.
Jag kan också från ingenstans bli supertörstig och så sugen på riktigt kallt vatten – något jag vanligtvis tycker kan vara svårt att få i mig. Lite godissug har kommit tillbaka men jag har fortfarande inte köpt en lösviktspåse på flera månader. Det blir däremot gärna någon chokladbit här och där!

Vecka 25-bebis! (24+0 – 24+6).

Barnet!

Barnet är nu ca 30 cm långt mellan huvud och fot och väger ca 680 gram i början av veckan och 790 gram vid veckans slut. Hen kan ligga så det trycker på urinblåsan vilket gör att du måste gå på toaletten ofta. Navelsträngen är tjock och elastisk och innehåller två artärer och en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktig massa (Wharton’s jelly). Mot slutet av graviditeten är navelsträngen ungefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80 cm lång. Anlagen till barnets permanenta tänder bildas.
Den här tiden kan barnet också börja få hicka! Det känns som mer rytmiska rörelser. Kapillärerna; de tunna blodkärlen som ligger precis under huden, börjar bildas och skapar en rosa hudton. Även blodkärlen i lungorna bildas. Näsborrarna som hittills varit igentäppta, är nu öppna och barnet tränar på att andas med hjälp av fostervattnet.

Mamman!

Det är inte ovanligt att få ont i ryggen, kramp i benen och tryck ned mot bäckenbotten. Vadkramp kan ibland avhjälpas med stretchövningar. Fötterna och anklarna kan svullna upp. Det beror på hormonet progesteron, som gör så att motståndet i blodkärlens muskulatur minskar. Det kan leda till svullnad eller så kallat ödem på fötter och underben. Använd stödstrumpor och rör på dig lite extra varje dag.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats